Skoči na vsebino
Domov » Neinvazivne preiskave v nosečnosti

Neinvazivne preiskave v nosečnosti

    Neinvazivne preiskave v nosečnosti na najpogostejše trisomije – katere so?

    Neinvazivne preiskave v nosečnosti, ki ugotavljajo verjetnost najpogostejših trisomij: katere so tiste najpomembnejše preiskave, ki jih morate poznati?

    1. nuhalna svetlina z zgodnjo morfologijo ploda in dvojnim hormonskim testom.
    2. četvorni hormonski test
    3. NIFTY

    Nuhalna svetlina z zgodnjo morfologijo ploda in dvojnim hormonskim testom

    Prva preiskava je nuhalna svetlina z zgodnjo morfologijo ploda, ki jo dopolnjuje dvojni hormonski test. Od aprila 2023 je nuhalna po novi zakonodaji brezplačna za vse nosečnice z veljavno kartico ZZZS. Nuhalna se opravlja med 11. in 14. tednom nosečnosti. Brezplačno nuhalno izvajamo tudi pri nas v ZC Dravlje.

    Četverni hormonski test

    V primeru, da je prepozno in nuhalne ni več možno opravljati, se še vedno lahko opravi četverni hormonski test. Ta se izvaja med 15. in 20. tednom nosečnosti. Pri njem z ultrazvokom izmerimo glavico ploda in odvzamemo kri za določitev štirih označevalcev.

    Najnovejša neinvazivna preiskava: NIFTY

    NIFTY je neinvazivna preiskava, ki jo že nekaj let izvajamo tudi v ZC Dravlje. Poda nam informacijo o verjetnosti najpogostejših trisomij, spola in drugih najpogostejših kromosomskih napak (obseg testiranja je odvisen od izbire paketa NIFTY). Ali naj NIFTY poda tudi info o spolu, je stvar odločitve nosečnice.

    Test NIFTY je najpogostejši test iz družine testov NIPT in se opravi z odvzemom materine krvi ter analizo perifernega DNK ploda. Test je izvedljiv od 10. tedna nosečnosti dalje, časovno navzgor v času nosečnosti pa možnost testiranja ni omejena.

    Kako do brezplačne nuhalne v ZCD?

    Brezplačno nuhalno v ZC Dravlje izvajamo za vse nosečnice iz vse Slovenije, ki imajo veljavno kartico ZZZS. Prijavite se nekje v 8. tednu nosečnosti. Pokličite 051 336 847 ali nas kontaktirajte preko obrazca za naročanje. Izvajanje pregleda nuhalne svetline je možno do 13. tedna in 6 dni. V današnjem času se ob pregledu nuhalne svetline marsikatera nosečnica odloči še za istočasni test NIFTY.

    Brezplačna nuhalna svetlina v ZC Dravlje

    Povedati je treba še tole:

    Če iz tega ali onega razloga nimate kartice ZZZS (na primer niste zdravstveno zavarovani v Sloveniji), pri nas v ZC Dravlje še vedno obstaja možnost plačljive nuhalne svetline. Naš cenik si lahko ogledate tule.

    Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

    Zapri popup
    Nastavitve zasebnosti shranjene!
    Nastavitve zasebnosti

    Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

    Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

    Tehnični piškotki
    Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke

    Onemogoči vse storitve
    Omogoči vse storitve